Tamarit, al comitè per protegir els drets fonamentals en situacions d'emergència

El catedràtic de la UdL és un dels 11 experts que analitzaran la gestió de la COVID-19

Descarregar Pdf
tamarit
L'expert en Dret Penal, en un acte a la Facultat de Dret, Economia i Turisme / Foto: UdL

El catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Lleida (UdL) Josep Maria Tamarit és un dels 11 especialistes seleccionats pel departament de Justícia de la Generalitat al comitè d'experts per protegir els drets fonamentals en situacions d'emergència. L'objectiu és elaborar un informe, que ha d'estar enllestit a la tardor, sobre la gestió de l'alerta generada per la COVID-19. El Govern vol "evitar el xoc entre les mesures de seguretat per a la protecció de la salut i les llibertats civils i polítiques de la ciutadania".

La conselleria considera que la pandèmia de coronavirus "ha revelat la falta d’un criteri públic i compartit per evitar la lesió dels drets civils i polítics amb el pretext d'una situació excepcional", i amb aquest comitè pretén mitigar la lesió de drets fonamentals en futures emergències. Els experts analitzaran possibles lesions als drets de la intimitat, reunió i manifestació, llibertat religiosa o de circulació com ara les sancions, els passaports immunitaris, el rastreig de telèfons mòbils, la restricció de circulació o la persuasió de notícies falses.

El comitè el coordina el director de Dret i Entitats Jurídiques, Xavier Bernadí. També en formen part el catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Barcelona (UB), Enoch Albertí; el filòsof i professor de la Universitat de Girona (UdG), Xavier Antich; la catedràtica de dret internacional públic de la UB, Anna Badia; la catedràtica de dret constitucional de la Universitat Autòma de Barcelona (UAB), Mercè Barceló; l'exvicepresident del Tribunal Europeu de Drets Humans, Josep Casadevall; el catedràtic de dret administratiu de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i expert en transparència i protecció de dades, Agustí Cerrillo; la professora de dret internacional públic a la UdG, Francina Esteve; l'advocada penalista i codirectora d'Irídia, Anaïs Franquesa; el catedràtic de filosofia del dret de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep Maria Vilajosana; i la directora de la Càtedra de Bioètica de la UVic-UCC, Núria Terribas.

 

Text: Oficina de premsa

MÉS INFORMACIÓ:

Nota del departament de Justícia